HER ŞEYE RAĞMEN YARIŞTAN KOPMADIK…

ROTAMIZ TOKYO

Yaklaşık bir yıldan beri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgını nedeniyle, olağanüstü bir dönem yaşanmaktadır. Bu salgının, olimpik bir spor branşı olarak bize yönelik ilk ve en önemli yansıması, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ertelenmesi olmuştur. Bunun yanında, bireysel hazırlıklardan kamp organizasyonlarına, ulusal müsabakalardan uluslararası turnuvalara kadar, neredeyse  tüm spor faaliyetlerinin sekteye uğramış olması, eskrim camiamızı sarsmış bulunmaktadır. Belirtmek isteriz ki, Türkiye Eskrim Federasyonu olarak biz, bu dönemin yol açtığı olumsuzlukların sonuçlarını hafifletmek adına bütün gücümüzle çaba sarf etmekteyiz. Bu bağlamda önceliğimiz hiç şüphesiz sağlıktır. Mevcut şartlar altında 2020-2021 sezonunu biraz buruk olarak başlatmış ve azami hassasiyetle devam ettirmekteyiz. Her şeyin normale döneceği günü büyük bir sabır ve umutla beklemekteyiz. Bu arada Tokyo Olimpiyatları'na katılma hedefimizden vazgeçmiş değiliz. Umuyoruz ve diliyoruz ki, büyük bir inanç ve azimle hazırlıklarını sürdürdüğümüz bu büyük organizasyona, bir  yıl ertelemeli de olsa, mutlaka katılacağız.

 Eskrimde 2019-2020 turnuva sezonu, yaşanan salgın süreci nedeniyle hem yurt içi hem de yurt dışında tamamlanamamıştır. 2020-2021 sezonunda ise yurt içi faaliyetlerimizi, her türlü sağlık önlemini alarak, Ekim 2020 itibariyle başlatarak eskrimcilerimizi çok özledikleri pistlerde buluşturduk. Daha önceki sezonlara kıyasla bazı farklılıklarla olsa da, yeni sezon büyük bir heyecan yarattı. Bu arada Uluslararası Eskrim Federasyonu (FIE) da Ocak 2021 itibariyle, bazı uluslararası organizasyonların başlayacağını duyurmuş bulunmaktadır. Bu haber tüm camiamız için güzel bir müjde, sporcularımız içinse büyük bir motivasyon olmuştur. Federasyon olarak tüm süreçleri yakından izlemekte ve çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürmekteyiz.

Eskrimcilerimiz geçen sezon uluslararası turnuvalara hızlı başlamıştı. Flörede olimpik havuz sporcularımız İrem Karamete ve Martino Minuto; kılıçta ise Enver Yıldırım, Iryna Shchukla, Fatma Zehra Köse, Deniz Selin Ünlüdağ ve Nisanur Erbil kalifikasyon sürecinde yoğun bir mesai sürecinde kota puanı kovalamaktaydılar. Covid 19 salgını tüm dünyada ciddi bir boyuta ulaşıp, spor camiasını da etkisi altına alarak önemli spor karşılaşmalarının iptaline sebep oluncaya kadar, bizim sporcularımız da Olimpiyat kalifikasyon sürecinde puan kovalamayı sürdürüyordu. Eskrimde henüz kalifikasyon seçmeleri yapılmamış ve ülkemizden kimlerin Olimpiyat'a katılacağı henüz netlik kazanmamıştı. Olimpik sporcularımız kota periyodu sürecinde katıldığı turnuvalarda puanlar elde etti ve hali hazırda FIE tarafından iptal edilen bazı turnuvalarda da puan kovalamayı sürdürecekti. Sezonun başında Rotamızı Tokyo Olimpiyat Oyunları olarak belirlemiştik ve bu hedef doğrultusunda emin adımlarla ilerlerken tüm dünyayla birlikte biz de pandemi süreciyle sarsıldık. Yaşanan olağanüstü gelişmeler nedeniyle ne yazık ki süreç bu noktaya geldi. Gelinen aşama itibariyle, çalışmalarımızı, sporcularımızın sağlığını önceleyerek devam ettirmekteyiz. Pandeminin zorunlu kıldığı revizyonları günlük hatta anlık olarak dikkate almakta ve uygulamaktayız.

Türkiye Eskrim Federasyonu olarak, 2007 yılından bu yana yürüttüğümüz akılcı, kucaklayıcı, samimi, tutkulu, azimli ve fedakar çalışmalarımızla Türkiye'de eskrim sporunu belli bir noktaya taşıdık. Bu süreçte elde ettiğimiz başarılar, insaf ve vicdan sahibi herkes tarafından teslim ve takdir edilmektedir. Artık münferit, arızî ve tesadüfi sonuçlardan değil, planlı ve sistemli bir yükselişin tezahürü olan çok yönlü başarılardan söz etmekteyiz. Bununla birlikte, farklı branşlarda ve Ülkemizin eskrim tarihindeki ilkleri olarak yaşattığımız uluslararası başarılar son hedefimiz değildir. Her şeyden önce eskrim sporunun kitlelere yayılmasını ve Ülkemizin tamamında sevilerek yapılmasını istiyoruz. Bu sayede hem bu sporun başta gençlerimize kazandırdığı üstün özelliklerden azami ölçüde yararlanılmasını, ayrıca bu yolla özel yeteneklere de ulaşılmasını arzu ediyoruz. Birbirini tamamlayan bu döngüyle birlikte hem eskrim camiası büyüyecek hem de büyük uluslararası başarılar artarak devam edecektir. Ortaya çıkacak sosyo-kültürel, ekonomik ve diğer pek çok yönden önemli sonuçlar ayrıca ele alınacak bir husustur.

Azmi, çalışmayı, heyecanı, inancı ve olimpik ruhu terk etmeksizin, aklın ve bilimin gereklerini yerine getirmeye devam ettiğimiz takdirde, bundan sonra artık sadece olimpiyatlara katılıp katılmamak değil, oralarda elde edeceğimiz madalyalar konuşulacaktır. Bu yolculukta, başta Gençlik ve Spor Bakanlığımız olmak üzere, kurumsal düzeyde kulüplerimizden TMOK'a kadar, münferiden ise ailelerden antrenörlere kadar, bileşenlerimizin tümünün sporcularımıza ve Federasyonumuza destek olması, vazgeçilmez ölçüsünde önemlidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, 2020/2021 sezonunun, en gencinden en tecrübelisine kadar tüm sporcularımız ve Türk eskrim camiasının tamamı için hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini temenni eder, selam ve saygılarımı sunarım.

Sağlık ve esenlik dileklerimle,

Prof. Dr. Murat ATALI

Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı